Nyolcmilliárdot finánckodtak össze az út széléről

Ennyi köztartozás beszedésére tett lépéseket a NAV a közutakon – írta meg a Napi Gazdaság.

VZ
2015. 04. 09. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közutakon és más helyszíneken ellenőrzéseket végző pénzügyőrök új köztartozás-behajtási módszere tavalyi bevezetése óta egyre többet hoz az államkasszának – írták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei ugyanis jogot kaptak rá, hogy fennálló köztartozás esetén lefoglalják akár megállított teherautó szállítmányát, magát a járművet vagy az érintett vállalkozás készletét, berendezéseit.

A lapnak a NAV vám- és jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Suller Attila elmondta, tavaly mintegy 4,7 milliárdnyi hiányzó adóbefizetés kapcsán intézkedtek a pénzügyőrök ilyen keretek között, ebből másfél milliárd forintot helyben kifizettek vagy átutaltak, 3 milliárd forint értékben pedig árut, járműveket, készleteket foglaltak le a fináncok. A szóvivő szerint ez azt jelenti, hogy a módszer bevált, ráadásul 2015 első negyedévében újabb, több mint 3,5 milliárd forintnyi köztartozás behajtása kapcsán intézkedtek a fináncok, ennek egyharmadát szintén azonnal lerótták az ellenőrzött adófizetők.

Egy-egy ellenőrzés, például egy kamion leállítása során Suller elmondása szerint azt ellenőrzik, hogy például a vállalkozásnak, illetve a megrendelőnek van-e adóelmaradása. A fináncok erről egyeztetnek a NAV ügyeletével, ahol azonnal átnézik a szükséges nyilvántartásokat és leellenőrzik az adatokat. Ha kiderül, hogy az érintettek bármelyikének köztartozása van, kiállítják a jegyzőkönyvet, és fizetésre szólítják fel az adóst. A fizetés elmaradása esetén pedig a NAV lefoglalja az árut, sőt vagyontárgyak elvonásáról, elárverezéséről is dönthet.

A működéshez elengedhetetlen eszközeiket viszont nem veszi el a hatóság, hiszen, ahogy Suller elmondta, nem cél a gazdasági szereplők ellehetetlenítése. A lap ugyanakkor felsorol két esetet is, amikor egy kocsma árukészletét és bútorzatát vagy egy cég konzervgyártó berendezéseit foglalták le.

Ezzel a behajtási módszerrel, mint írták, zömmel a feledékenységből elmaradt, néhány százezer vagy millió forintos kintlévőségek érkeznek be, de elrettentheti a nagyobb tartozást felhalmozókat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.