Óriásbank hagyja el Londont?

Fontolóra vette székhelye elköltöztetését Londonból az HSBC.

HZS
2015. 04. 24. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérlegfőösszeg alapján legnagyobb európai bankcsoport igazgatótanácsa pénteki londoni közleményében hangsúlyozta, hogy döntés még nem született, az ügy „bonyolult\", és egyelőre az sem tudható, hogy a társaság mikor és milyen elhatározásra jut, de „a munka megkezdődött”. A bank másfél évszázada alakult Hongkongban, és az 1990-es évek elején helyezte át globális székhelyét Londonba. Londoni pénzügyi elemzők pénteki értékelései szerint ha az HSBC valóban kiköltözik a Cityből, a legvalószínűbb új központ ismét Hongkong lenne.

Az HSBC távozásával messze a legnagyobb bank hagyná ott a City pénzügyi központját, és ez a brit költségvetést is érzékenyen érintené, mivel a City adja a brit adóbevételek tíz százalékát. A citybeli globális HSBC-központ elköltöztetésének fontolóra vételében szerepet játszik a brit bankszektorra kivetett különadó, amely az idei pénzügyi évre szóló költségvetés alapján emelkedik is. Tavaly a brit kormány csaknem 2 milliárd font (840 milliárd forint) bevételre tett szert az illetékből, ennek több mint harminc százaléka az HSBC-t terhelte. A cég aggályai közé tartoznak mind a kormányzó Konzervatív Párt, mind az ellenzéki Munkapárt politikai tervei is.

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választást, és David Cameron miniszterelnök tervei szerint ha a konzervatívok alakíthatják meg az új kormányt, legkésőbb 2017 végéig népszavazást írnak ki arról, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon-e. A Munkapártnak nincsenek ilyen konkrét népszavazási tervei, Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje azonban radikális szigorításokat tervez a bankszektor szabályozásában. Tervei alapján ha a baloldal májusban kormányt alakíthat, utasítaná a verseny- és piacfelügyeleti bizottságot annak meghatározására, hogy egy-egy adott bank legfeljebb mekkora részesedést tarthat meg a brit bankpiacon.

Az ország piacán tevékenykedő öt legnagyobb bank – az HSBC, a Barclays, a Royal Bank of Scotland, a Santander és a Lloyds-csoport – a lakossági és a kisvállalati szolgáltatások 85 százalékát nyújtja. Ezért a Munkapárt ha kormányra kerül, Miliband tervei szerint nem engedné, hogy e bankok tovább növeljék piaci részesedésüket, sőt a Labour-kormány törvénnyel teremtene helyet a piacon új kis bankok számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.