„Szisztematikusan vágják át a könyvvizsgálókat”

Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke a Heti Válasznak adott interjút.

BuL
2015. 04. 23. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy könyvvizsgáló nem állíthatja azt, hogy őt lehetetlen becsapni, kijátszani, átejteni, hogy a bűnelkövetőket tetten éri, a csalókat leleplezi, a sikkasztást pedig felgöngyölíti, mert nem nyomozó” – mondta. A könyvvizsgálat során még a véletlen hiba feltárásának is nagyobb a valószínűsége, mint a szándékos csalásénak, hiszen az elkövetők éppen arra törekszenek, hogy ezeket gondosan elrejtsék – mondta a lapnak Lukács János.

A könyvvizsgáló a könyvelés helyességét nézi, azt, hogy a könyvelő jól értelmezte-e a számviteli szabályokat, megfelelően értékelte-e a vagyonelemeket, és jól számolta-e ki az adókat – magyarázta az elnök.

Lukács János elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új törvény alapján akkor is zárolni lehet majd a könyvvizsgálók vagyonát, ha nem is vettek részt a bűncselekmény elkövetésében és nem is származott vagyonnövekményük abból. A kamara ezért fordult a köztársasági elnökhöz, hogy kérje az Alkotmánybíróság véleményét a brókerbotrány áldozatainak kártalanítására vonatkozó törvényről.

Az elnök elismerte, hogy a szakmai felelősségbiztosítás jelenlegi ötmillió forintos értékhatára alacsony és legalább 30 millióra kellene emelni, sőt a közérdeklődésre számot tartó cégek könyvvizsgálóinál akár az egymilliárdos értékhatár is elképzelhető. Hozzátette, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha a könyvvizsgáló gondatlanságból követ el hibát, szándékos károkozás esetén viszont nem. Megjegyezte, hogy eddig nem volt még példa arra, hogy a könyvvizsgáló helyett a biztosítónak kellett volna helytállnia.

Lukács János az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a kamara 17 éves történetében egyetlen tagjának sem volt még büntetőügye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.