Tizenötmilliárdot fektetnének az Erste Bankba

Az Erste az MTI megkeresésére azt válaszolta, hogy folynak az egyeztetések.

RZ
2015. 04. 14. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KT kedden tette közzé honlapján véleményét, ebben úgy fogalmaznak, hogy a kiadások megemelése (15 milliárd forint) fedezetet teremt az államnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együttműködve 15 százalékos kisebbségi tulajdoni részesedés megszerzéséhez az Erste Bank magyar leánybankjában.

Megjegyzik, hogy a részesedésszerzés az uniós módszertan szerint nem minősül kiadásnak, tehát nem érinti a hiányt. A KT által véleményezett javaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 61 milliárd forinttal, bevételi főösszegét 46 milliárd forinttal, a központi költségvetés pénzforgalmi hiányát 15 milliárd forinttal növelné.

Az Erste Bank az MTI azon kérdésére, hogy megállapodott-e már az Erste a magyar kormánnyal a vételárban, és ha igen, az 15 milliárd forint-e, azt közölte kedden: az Erste és a magyar kormány közötti egyeztetések folyamatban vannak, és nyár végéig várhatóan lezárulnak.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen idén február 9-én jelentette be, hogy tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Orbán Viktor akkor azt mondta: a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban, „feltéve, ha meg tudunk állapodni az árban”, és „a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd”.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban azt mondta: az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának vételárát független könyvvizsgálói átvilágítás alapján határozzák majd meg, ami május végéig megtörténik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.