Totálisan elönti a világot a rizs

Az idén kissé emelkedik a világ rizstermelése, de a nemzetközi rizskereskedelem a meglévő magas készletek miatt csökken.

BuL
2015. 04. 11. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentése szerint a globális rizstermelés 2015-ben 1,1 százalékkal, 749,8 millió tonnára nő. A nemzetközi kereskedelembe viszont 2,5 százalékkal kevesebb, 41,3 millió tonna kerül, mert nagyok az átmenő készletek és néhány nagy fogyasztó országban jó volt a termés.

A világ legnagyobb rizsexportőre 11,2 millió tonnával továbbra is Thaiföld marad, majd 9,3 millió tonnával India és 6,5 millió tonnával Vietnam következik. Ez a három ország adja a világ rizsexportjának 65 százalékát.

Kína a világ legnagyobb termelője és egyben importőre. A kínai rizstermelés az idén a FAO prognózisa szerint 0,2 százalékkal, 208,5 millió tonnára nő, ugyanakkor a belső kereslet gyors bővülése miatt az import 5,2 százalékkal, 3,2 millió tonnára emelkedik.

A második legjelentősebb importőr, Nigéria vásárlásai ugyanakkor 3,3 százalékkal, 2,9 millió tonnára csökkennek 2015-ben – áll a FAO jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.