Tovább csökkenhet az alapkamat

Pleschinger Gyula szerint van még tér a jegybanki alapkamat további csökkentésére a mostani 1,95 százalékos mértékről.

MNO
2015. 04. 02. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: ezt nagyon óvatosan kell meglépni, mert a magyar gazdaság kicsi és nyitott.

Az alapkamat további mérséklését indokolhatja szerinte a fogyasztói árak esése, illetve az, hogy a devizahitelek forintra átváltása mérsékelte a magyar háztartások sebezhetőségét.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatdöntő ülésén 15 bázisponttal, 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az ülés előtt az elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület mekkora mérséklésről dönt.

Pleschinger Gyula nem adott arra vonatkozóan előrejelzést, hogy meddig csökkenhet az alapkamat, de hangsúlyozta, hogy a központi banknak nőtt a mozgástere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.