2,4 milliárd dollárt költött adósságszolgálatra Ukrajna

Az ország 15,3 milliárd dollár értékben tervez végrehajtani adósságátütemezést.

2015. 05. 31. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Natalija Jareszko azt mondta, hogy az ország a költségvetés 5 százalékát költi adósságszolgálatra, és a hazai össztermék (GDP) 5 százaléka megy el védelmi és rendfenntartással kapcsolatos kiadásokra. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 15,3 milliárd dollár értékben tervez végrehajtani adósságátütemezést egy átfogó program részeként, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 év alatt 17,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt Kijevnek, más nyugati partnerek pedig további 7,5 milliárd dollárt.

A magánhitelezők viszont egyelőre elutasítják a kijevi vezetés javaslatait, míg az IMF elvárja, hogy a felek megállapodásra jussanak az IMF-hitel második részletének folyósításáról szóló júniusi döntés meghozatala előtt. Az ukrán pénzügyminiszter nemrég azt mondta, hogy az adósság alakulásánál több forog kockán: az államháztartásra nehezedő terheket azért kell csökkenteni, hogy megnyíljon a lehetőség a gazdaság beindítására.

Az ukrán hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 17,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a kormány azzal számol, hogy az év második felében megáll a zuhanás és 2016-ban már 2 százalékkal nő a GDP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.