A dohányadó miatt jöhet új eljárás

Reális esély van rá, hogy újabb kötelezettségszegési eljárás induljon Magyarország ellen.

Gyöngyösi
2015. 05. 29. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adószakértő arra reagálva nyilatkozott, hogy a belső piacért felelős uniós biztos a Világgazdaságnak kijelentette: a dohánygyártókat terhelő különadó miatti panaszokat már vizsgálják. A szakértő kiemelte, a dohánycégeket érintő egészségügyi hozzájárulás úgy is sértette a versenysemlegességet, hogy eredetileg egyszeri rendkívüli formáról volt szó, ehhez képest visszatérő adóelemmé vált.

Angyal szerint a kormány tudatosan vállalja a kötelezettségszegési eljárással fenyegető konfliktusokat Brüsszellel, így volt ez a földtörvény, a termékdíj vagy a reklámadó esetében is. Az adószakértő úgy látja, a külföldi befektetőket elriasztja a kiszámíthatatlan adópolitika, a nemzetközi nagytőkét pedig az ingoványos piaci környezet, ahol ágazattól függetlenül a jól prosperáló vállalatokat gyakorlatilag névre szóló különadókkal bénítják meg.

Elzbieta Bienkowska kiemelte, Magyarország esetében más tagállamokhoz hasonlóan főként a szolgáltatásoknál látnak pluszterheket. Közölte azt is, nem akarják másképp kezelni hazánkat, mint a többi tagállamot, és azt sem szeretnék, ha úgy tűnne, hogy automatikusan indítják az újabb és újabb eljárásokat, de tény, a külföldi cégek hátrányosabb megítélésével kapcsolatos panaszok folyamatossá váltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.