A görög gyógymód rosszabb, mint a betegség

Valódi reformokra van szükség Görögországban, de közben nem lehet megszorítani is.

2015. 05. 26. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter szerint egy független adóhivatalról, egy hosszú ideig fenntartható, ésszerű elsődleges államháztartási többletről, egy átgondolt és ambiciózus privatizációs programról, és egyebek mellett a nyugdíjrendszer valódi reformjáról van szó. Ezeket a célokat azonban nem lehet elérni, ha további megszorításokat, kibírhatatlanul magas elsődleges államháztartási többletet írnak elő a hitelezők az ország számára – tette hozzá.

Görögország nem tud, és nem fog elfogadni olyan gyógymódot, amely öt év alatt bebizonyította, hogy rosszabb, mint maga a betegség – írta a pénzügyminiszter.

Athénnak négy részletben összesen 1,6 milliárd eurót kell visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) júniusban.

Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a görögök a GDP 1,2-1,5 százalékára mérsékelnék az idei elsődleges költségvetési többlet célszámát a nemzetközi mentőprogramban szereplő 3 százalékról.

Níkosz Vúcisz görög belügyminiszter vasárnap a Mega TV görög televíziós csatornának nyilatkozva kijelentette: Görögországnak nincs pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet az IMF-nek, hacsak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon. Hangsúlyozta, a kormány elszántan küzd a nemzetközi hitelezők „fojtogatós stratégiája” ellen. Úgy fogalmazott, hogy le kell számolni a szélsőséges megszorítások és munkanélküliség politikájával, ésszerű megállapodást kell kötni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.