A külföldi anyabankok elviszik a hasznot az országból

Az anyabankok a múltban is jól kerestek a csehországi leánybankjaikból, de idén a nettó nyereség 80 százalékát kiviszik az országból.

2015. 05. 18. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ceská sporitelna az osztrák Erste-csoport, a CSOB a belga KBC Bank, a Komercní banka a francia Societé Générale, míg az UniCredit Bank az osztrák UniCredit Bank Austria tagja.

A bankok éves jelentéseiben nyilvánosságra hozott adatokból kitűnik, hogy a Ceská sporitelna a csehországi nyereség 75,65 százalékát, a CSOB a 97,12 százalékát, a Komercní banka a 90,69 százalékát, az UniCredit Bank pedig a nyereség 44,39 százalékát utalta át külföldi tulajdonosa számlájára.

Az anyabankok a múltban is szép jövedelmeket köszönhettek a csehországi leánybankjaiknak, de most történt meg első ízben, hogy a nettó nyereség mintegy 80 százalékát kiviszik az országból – állapította meg honlapján a konzervatív újság.

A cseh bankszektor az idén is nagyon jól rajtolt, és az első negyedévben a jegybank közlése szerint az összes bank adózott nyeresége 16,2 milliárd koronát tett ki. Ez félmilliárddal magasabb összeg, mint az utóbbi három évben a legjobb első negyedévi volt.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap rámutatott: miután a csehországi bankok mind külföldi kézben vannak, sikereik az anyabankokat erősítik, amelyek más piacokon többnyire súlyos gondokkal küzdenek. A belga KBC pénzügyi csoport nyereségének 51 százalékos növekedését 14 milliárd koronára az idei első negyedévben legnagyobbrészt a CSOB biztosította.

A csehországi bankok első negyedéves nyereségét ugyanakkor csökkentette az az összeg, amelyet kötelezően egy központi nemzeti alapba fizetnek be, amelyből szükség esetén a pénzintézetek esetleges veszteségeit fedeznék. A Ceská sporitelna például 444 millió, míg a CSOB 315 millió koronát fizetett be az alapba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.