A Magyar Posta értetlenül áll a szakszervezet magatartása előtt

Új ajánlatot tett a posta értékszállító cége az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének.

2015. 05. 09. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a cég és az érdekképviseletek pénteken késő estig egyeztettek. A megbeszélésen jelen voltak a JNT, valamint az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) mellett a Magyar Posta Zrt. és a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselői is. Közölték: a megbeszélésen a JNT, a Magyar Posta és a Munkástanácsok „konstruktív párbeszédet folytattak, és született egy egyezségre, tárgyalásra alkalmas ajánlat”, amely mindkét fél vállalható keretek közötti engedményén alapul. Mindebben a Munkástanácsokkal közös álláspont alakult ki.

„Az ÉŐDSZ azonban – annak ellenére, hogy egy hete ő követelte a hétvégi tárgyalási nap kitűzését – ezt nem hajlandó egyelőre megtárgyalni” – áll a közleményben.

A JNT és a Magyar Posta „értetlenül áll” az ÉŐDSZ magatartása előtt, amely álláspontjuk szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a szakszervezet egyáltalán nem törekszik a megállapodásra.

Az ÉŐDSZ vonulásos demonstrációt szervezett szombat délután, a tüntetők a Posta XIII. kerületi, Dunavirág utcai székháza elől vonulnak a Kossuth térre, mert nem sikerült megállapodnia a JNT-vel a 2015-ös bérekről – közölte a szakszervezet.

A JNT és a posta szerint a demonstráció egy olyan megmozdulás, amely teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy a felek előremutató tárgyalásokat folytatnak, és veszélybe sodorja a megállapodás lehetőségét.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége ezzel kapcsolatban az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: miután pénteken sikerült megkezdeni az érdemi tárgyalásokat a bérekről a munkáltatóval – amely tárgyalások esélyt adnak az elhúzódó konfliktus békés rendezésére – a Munkástanácsok álláspontja szerint a konfliktus ezen stádiumában „elégséges” igénybe venni a legkeményebb nyomásgyakorló eszközt, a sztrájkot. Ugyanakkor leszögezték, hogy tiszteletben tartják tagszervezetük, az ÉŐDSZ vezetőinek érveit a demonstráció szükségességéről. A demonstráció megszervezéséhez a konföderáció technikai, jogi és a sztrájkalap finanszírozásával anyagi segítséget nyújtott tagszervezetének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.