Adóhitel a sikeres társaságoknak

Aki egy év alatt megötszörözi adózás előtti eredményeit, annak nem kell rögtön közterhet fizetnie utána.

Horváth Attila
2015. 05. 21. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten nyújtotta be a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát az Országgyűlésnek. Beszámoltunk róla, hogy csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek. Változik a társasági adó is, mert bevezetik a növekedési adóhitelt.

– Ez nem olyan változás, ami túl sok embert érintene. A növekedési adóhitel jót tehet a gazdaságnak, de elsősorban mindenképpen a nagyvállalkozóknak kedvez, akiknek jó pályázati lehetőségeik vannak – mondta lapunknak Erdős Gabriella adószakértő.

Hozzátette, azok a szerencsések vehetik igénybe a növekedési adóhitelt, akik olyan ütemben képesek növekedni, hogy az adózás előtti eredményük az előző évinek az ötszörösét is meghaladja, és ezt bejelentik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Ez azoknak lehetőség, akik legalább három éve működnek változatlan formában. A szakértő megjegyezte, a jövő évi terv nem azt jelenti, hogy olcsóbban megússzák a vállalkozások. Fizetési kötelezettségüket nem csökkenti, csak két évvel későbbre tolja ki, és ezt akár részletekben is rendezhetik. Szerinte egy dinamikus növekedési pályán lévő társaság fizetőképességét, további növekedését jelentősen segítheti a tervezett intézkedés.

A feltételeket teljesítő vállalkozásoknak ennyi idejük lesz megfizetni az előző év adóalapját meghaladó adóelőleget, illetve a társasági adót. A feltételek között szerepel az is, hogy az adóévet megelőző három esztendőben a vállalkozásnak nem szabad részt vennie átalakulásban, egyesülésben vagy szétválásban. A tulajdonosváltás azonban nem került be a korlátok közé.

– Az adózóknak csak rendkívül szűk köre lesz képes megfelelni a nyereségnövekedési feltételnek. Valószínűleg azok közül kerülnek majd ki, akik jelentős közbeszerzést nyertek, és ezért a nyereségük többszöröződik. Nekik azért hasznos az új kedvezmény, mert az állami kifizetések a teljesítés után általában hosszú hónapokig is elhúzódhatnak. Ilyen esetben nagy segítséget jelenthet, hogy a még be nem folyt pénz után nem kell rögtön adózni. Így egy nyertes cég idejében tudja rendezni az alvállalkozóit, marad forrása a többi felmerülő költségekre. Eddig az elhúzódó adminisztráció és ellenőrzések miatt a folyamat sokszor lassú volt, de a növekedési adóhitelnek köszönhetően gyorsulhat – mondta Erdős Gabriella.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára szerint körülbelül húszezer cég juthat nem várt anyagi támogatáshoz az elmúlt évek adatai alapján. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Pankucsi Zoltán szerint ennyi vállalkozás lehet képes az eredmény megötszörözésére. A növekedési adóhitel a kamatmentes kölcsön sajátos formáját kínálja a legjobbaknak. Mint kiemelte, a társaságok a pénzt olyan lépésekre fordíthatják, amelyek megalapozhatják további növekedésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.