Adósságrendezés: szerződéstervezet készült a kórházaknak

Az ÁEEK szerint a cél a tárgyalások mielőbbi lezárása.

2015. 05. 22. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁEEK pénteki közleményében úgy fogalmazott, minden érintett félnek az az érdeke, hogy a kórházi adósságrendezéssel kapcsolatos tárgyalások minél hamarabb lezáruljanak.

Emlékeztetnek, hogy a központ a legnagyobb kintlévőséggel rendelkező beszállítókat választotta ki a kórházi adósságok rendezésének első körében. Mind a 24 beszállító esetében a tartozás mértéke meghaladta az 500 millió forintot, az ÁEEK és a 24 cég megállapodásaiban rögzített összeg pedig meghaladja a 20 milliárd forintot, amely szándékaik szerint még május hónapban az érintett szolgáltatók számlájára kerül. A továbbiakban az egészségügyi intézmények maguk tárgyalnak beszállítóikkal adósságaik rendezése érdekében.

A kórházi beszállítókat képviselő szervezetek szerint a beszállító cégek több mint 85 százaléka kimaradt az ÁEEK által eddig lebonyolított központi adósságrendezésből.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség közös közleményben korábban azt írta, hogy a központi egyeztetésből kimaradt vállalkozások – többségükben kis- és közepes cégek – egyelőre semmilyen lépést sem tehettek kintlévőségeik rendezésére.

Szerintük ha a fennmaradó adósságokról egyenként kell egyeztetniük, az megoldhatatlan feladat elé állíthatja az amúgy is leterhelt egészségügyi intézményeket, ezért az érdekképviseletek arra kérték az ÁEEK-t, hogy támogassa a kórházakat az adósságkonszolidáció mihamarabbi lezárásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.