Adózás: már csak két napja maradt, hogy jót tegyen

Az szja 1 plusz 1 százalékáról az adózó dönthet – még május 20-áig.

2015. 05. 18. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelkező nyilatkozat az szja-bevallási nyomtatvány része, de a bevallástól függetlenül is beküldhető – írta az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az egyházak felsorolása az Emmi honlapján érhető el. Az egyházi egy százalék egy az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat – 2015-ben a Nemzeti Tehetség Program – részére is felajánlható.

A másik csoportot a legalább két éve bírósági nyilvántartásba vett, magyarországi székhelyű, közvetlen politikai tevékenységekben részt nem vevő, közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek alkotják. Ezeknek a szervezeteknek a listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található.

A közleményben jelezték, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket a sikeres kiutalásról a NAV szeptember 30-át követően tájékoztatja.

A kedvezményezettek a kiutalt összeg egynegyedét használhatják fel működési célra, a kapott támogatás háromnegyedét kizárólag közhasznú tevékenységekre fordíthatják.

A hazai civil szervezetek támogatásának legfőbb forrása a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amelyet a kormány az idén 5,4 milliárd forinttal támogat. Az Emmi közleménye hangsúlyozza: ez jelentős emelkedés a korábbi évek költségvetési törvényében meghatározott 3,3 milliárd forinthoz képest.

A szaktárca korábbi közleménye szerint 2015-től a NEA kapja meg a civil szervezetek részére felajánlható és a ténylegesen kiutalt szja egy százalékok különbségének megfelelő összeget, például az adójuk egy százalékáról nem rendelkezők, a formai hibás rendelkezések, illetve a szervezet megszűnése miatt célba nem jutó egy százalékok összegét.

Az idén csaknem 16 ezer pályázat érkezett az alaphoz, azok elbírálását öt, a civil szervezetek képviselőiből álló szakmai kollégium végzi. Aki adóbevallását a május 20-i határidő után küldi el, az nem rendelkezhet adójának egy plusz egy százalékáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.