Bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók

A kormány döntése értelmében erre az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot biztosítanak.

2015. 05. 22. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán elmondta: a kormány szerdai döntése értelmében 65 ezer szakmai dolgozó bérkiegészítésére az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot biztosítanak, jövőre pedig 15 milliárd forintot.

Hozzátette, hogy a szociális területen dolgozók, ahogy tavaly, úgy az idén és jövőre is megkapják a korábban megítélt – összesen 12 milliárd forint – bérpótlékot.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy három év alatt 60 milliárd forinttal emelték a szociális szférában dolgozók jövedelmét, ebbe bele nem számítva a minimálbér-emelést.

Balog Zoltán erről a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélt, ahol – Novák Katalin és Czibere Károly államtitkárral – díjakat adott át a szociális és családügyi területen kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek és művészeknek.

Kiemelte, hogy a kormány munkájának a középpontjában a családok állnak, mert erős családok tudnak a gyermekeknek biztonságot adni, számukra jövőt biztosítani.

A miniszter eddigi kormányzati intézkedéseket sorolt fel, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint másfél éve nő a születések száma Magyarországon, ami azt jelenti, egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes gyermeket vállalni. Szerinte a statisztikai adatok óvatos bizakodásra adnak okot.

Mint mondta, tavaly több gyermek született – mintegy 91 500 –, mint az elmúlt öt évben bármikor, és arról is szólt, hogy egyre többen kötnek házasságot. Hozzátette: ebben minden bizonnyal szerepe lehet az „állami nászajándéknak” is, azaz a házassági adókedvezménynek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legutóbb 30 évvel ezelőtt, 1985-ben emelkedett olyan mértékben a születések száma, mint tavaly.

Balog Zoltán kitért arra: a kormány a következő években szeretne még többet tenni a családokért, a családok terheinek csökkentéséért. Megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben a családokért tett intézkedések összege elérte az ezermilliárd forintot.

Hozzátette ugyanakkor, hogy „a pénz nem minden”, elkötelezett, elhivatott emberekre van szükség, akiknek a munkáját a kormány szeretné elismerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.