Biztatónak tartják a magyar gazdaság eredményeit

A magyar gazdaság eredményeivel cáfolta meg az elmúlt évek kritikáit, írta cikkében Jerzei Bielecki.

2015. 05. 10. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság eredményeivel cáfolta meg az elmúlt évek kritikáit, írta cikkében Jerzei Bielecki annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését. A lengyel újságíró szerint Lengyelországnak nem volt meg a bátorsága, hogy alkalmazza a Brüsszelből és az IMF részéről sokat kritizált magyar lépéseket, mint a bankadót, a nagy külföldi gazdasági szereplők megadóztatását, amiatt, hogy ez elrettenti a befektetőket, aláássa a növekedést.

Most, öt év elteltével Magyarország nemcsak a leggyorsabban fejlődő uniós országok között van, hanem csökkentette államadósságát, költségvetésének hiánya az előírt 3 százalék alatt van, és e szervezetek is elismerik, hogy a lépések hatékonyak voltak – mondta a lengyel újságíró, aki fenntartásokkal fogadja a brüsszeli felvetéseket a magyar eredmények fenntarthatóságával kapcsolatban.

„Szerintem az elmúlt évek magyar példájából azt meg lehetett tanulni, hogy határozottsággal sok mindent el lehet érni Brüsszelben is” – tette hozzá. „Azt nem mondanám, hogy minden tökéletes” – hangsúlyozta az újságíró, példaként említve a magyar kormány „ellentmondásos” politikáját Oroszországgal kapcsolatban.

Beszélt arról is: Brüsszelben kezdhetnek aggódni, hogy Magyarországon mi lesz Orbán után, ami politikai problémát jelent. Ennek okát abban jelölte meg, hogy a szerinte szélsőjobboldali Jobbik a Fidesz egyetlen alternatívája, amelyet az európai partnerek nehezen tudnának elfogadni. Megjegyezte, hogy Lengyelországban is hasonló a helyzet.

A Capital Economist közgazdásza, William Jackson meghökkentőnek nevezte a magyar gazdaság eredményeit.

Az elmúlt 18 hónap gyors gazdasági növekedésének okai között az ipar teljesítményét említette, amelyet segített a német konjunktúra, illetve az uniós forrásokat, amelyek beruházásokban jelentek meg. Emellett kiemelte a kormányzati intézkedéseket, mint a munkaerőpiac bővítését a közszférában, illetve az energiaárak állam által előírt csökkentését, ami a magánfogyasztást bővítette.

A növekedés fenntarthatóságát illetően kedvező kilátást jelent szerinte, hogy az infláció Európában kedvező marad és a német gazdaság is jól teljesít. Ugyanakkor a közgazdász szerint az állami eszközök alkalmazásának kilátásai kedvezőtlenebbek, mert az adósság még viszonylag magas, így nem lesz a tavalyihoz hasonló mértékű a foglalkoztatottság növelése. Nem zárható ki költségvetési szigorítás a következő években – tette hozzá.

A közgazdász szerint a növekedés fenntartásához szükséges, hogy az ország szélesebb értelemben is kiszámítható befektetési célponttá váljon. Ehhez el kell kerülni azt a látszatot, hogy bizonyos külföldi érdekeltségű ágazatok kormányzati intézkedések célpontjai – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.