Bődületeset csökkentett a kormány a hiányon

Az államháztartás április végi hiánya 609,8 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 951,2 milliárddal.

2015. 05. 07. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 69 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

Az idei hiányon belül a központi költségvetés 643,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 10,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

A hiány kedvező alakulásában egyrészt a gazdaság dinamikus növekedésének köszönhetően nagyobb adó- és illetékbefizetés, másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet. A nagyobb bevételek a magasabb bérkiáramlás miatti befizetésnövekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítását célzó intézkedések sikerének (például az online pénztárgépek üzembe helyezése) tudhatók be – áll a minisztérium közleményében.

A szaktárca felhívja a figyelmet: a május eleji munkaszüneti napok miatt már április végén átutalták a következő havi családi, valamint fogyatékossági támogatásokat annak érdekében, hogy minden érintett időben megkaphassa a járandóságát. Mindezek mellett a Magyar Államkincstár egyes központi költségvetési szerveknek – kérésükre – szintén korábban átutalta a hó eleji bérek kifizetéséhez szükséges összeget, ami megnövelte az áprilisi kiadásokat, a májusit ugyanakkor csökkenti.

Az NGM ismételten hangsúlyozta, hogy a kiadások és bevételek teljesülése – az elmúlt évekhez hasonlóan – nem egyenletesen oszlik el, ebből adódik, hogy a hiány nagyságának alakulása nem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél erre az évre továbbra is a GDP 2,4 százaléka. Ezt megerősíti az idei költségvetési törvény módosítása, amely változatlanul ezzel a mutatóval számol – írja közleményében a szaktárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.