Csúcsokat döntöget a Wizz Air

Rekordnyereséget és -utasforgalmat ért el a magyar kötődésű Wizz Air diszkont-légitársaság.

2015. 05. 27. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertetése szerint árbevételük 21 százalékkal, 1,2 milliárd euróra nőtt, ezen belül a jegyárbevétel 20 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Egyszeri tételek nélküli adózott eredményük 146 millió euró volt, ami 67 százalékos növekedés az előző évhez képest. A légitársaság utasainak száma 2,6 millióval, 16,5 millióra nőtt, ez 18 százalékos forgalombővülést jelent.

Váradi József beszámolója szerint 11,9 százalékra növekedett a nettó profit árrése, és egész évben javult a költségpozíció: 3,61 eurócenten állítottak elő egy székkilométert, ami 3 százalékkal alacsonyabb az előző évihez képest. Javult a gépek kihasználtsága és a töltöttségi mutató is: utóbbi 1 százalékponttal, 86,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Wizz Air az elmúlt évben két új bázist és 63 új útvonalat nyitott. Váradi József kiemelte, hogy a tőzsdére lépéssel nagyban javult a cég likviditása: a szabad készpénzállomány 449 millió euróra nőtt az előző évi 186 millióval szemben.

A 2016-os üzleti évben Váradi József a kapacitások további bővítését várja, ugyanakkor az alacsonyabb kerozinárak miatt nem lát profitnövelési lehetőséget az európai légiiparban, mivel az ebből származó előny nagyobb része elvész a gyenge euró miatt, a fennmaradó rész pedig jegyárcsökkenésbe fordul.

Ezek mellett a Wizz Air 165 és 175 millió euró profitszintet prognosztizál a 2016-os fiskális évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.