Demonstrálnak a tejtermelők

Tiltakozásba kezdtek, miután a kormány sem foglalkozott a nehéz helyzetbe kerül ágazat igényeivel.

Tóth László Levente
2015. 05. 08. 3:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban az indokolja a tiltakozó lépést a termelők szerint, hogy tovább tart a tejárak csökkenése. – Olyan társaink is vannak, akik nem tudják eladni a megtermelt tejet, illetve kényszerhelyzetben, méltánytalanul alacsony áron értékesítik – áll a tejtermelő gazdáknak szóló, demonstrációs bizottság által jegyzett felhívásban. Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács termelői oldalt képviselő társelnöke úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a felhívás szerint az Európai Unió, a kormányzat és a piaci szereplők, például a kereskedők, feldolgozók lépései, illetve a szükséges intézkedések elmaradása együttesen járulnak hozzá a tejpiac jelenlegi válságához.

A tanács társelnöke több elmaradt intézkedést is említett, ilyen a vaj és tejpor készletezése és kivonása a piacról legalább három hónapig, a magyar tejtermékek visszavezetése a közétkeztetésbe, és a tej öt százalékos áfakörbe sorolása. Emellett a terméktanács halaszthatatlannak ítéli meg a közösségi tejmarketingre biztosított 420 millió forint azonnali utalását, az iskolatej-akció öt napossá tételét, az importtermékek kiemelt ellenőrzését, s az eredmények közzétételét.

A demonstrációs bizottság azt is hiányolja, hogy a termelői kifizetésekről nem kapnak korrekt tájékoztatást, de fontosnak tartják azt is, hogy azonos mértékű felügyeleti díjat vezessenek be a hazai és a külföldi termékek számára. Emellett szükségesnek tartják, hogy az állam a tejsűrítő-, vajgyártó- és porítókapacitások létrehozását beruházási támogatással segítse.

A tejtermelők válságához hozzájárul az a magyar földbirtok-politika is – emeli ki a demonstrációs bizottság –, amely továbbra is súlyosan korlátozza a tejtermelő gazdaságok többségénél a takarmánytermő területeik használatát. A kiskereskedők között továbbá vannak olyanok, akik külföldi termékeket forgalmaznak, holott a magyar termékek is rendelkezésre állnak, mennyiségben és minőségben, árban is versenyképesen.

– A tejtermelők a lánc végén vannak, az összes itt felsorolt probléma az ő áraikat nyomja lefelé ,és ha nincs változás, nincs lehetőségük a túlélésre – közli a bizottság, hozzátéve: a legnagyobb értéket, az elsődleges alapanyagot a termelők állítják elő, a jövedelem azonban máshol csapódik le. – Együtt kell működnünk a hazai piac visszaszerzésében, és fel kell lépnünk azokkal a szereplőkkel szemben, akik nem támogatnak bennünket ebben – áll a tejtermelők demonstrációs felhívásában. A demonstrációs bizottság a tárgyalásokról és a lehetséges demonstrációs helyszínekről később értesíti a gazdálkodókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.