Devizavásárlásba kezd az orosz jegybank

A jövőben napi 100-200 millió dollárt vásárolnak fel devizatartalékuk növelésére.

2015. 05. 14. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank – főleg tavaly – nagyon sok pénzt fordított tartalékából a rubel védelmére. A jegybanki deviza- és aranytartalék mintegy 385 milliárd dollárra zuhant az idei év elejére az egy évvel korábbi csaknem 510 milliárd dollárról.

A rubel árfolyama tavaly jelentősen gyengült az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatására, idén eddig azonban több mint 20 százalékkal erősödött, részben a dollár erősödésének a lassulása, a nyersanyagárak emelkedése és amiatt, hogy nem fokozódott tovább a kelet-ukrajnai feszültség.

A jegybank dollárvásárlással kapcsolatos csütörtöki bejelentésére a rubel mintegy 0,9 százalékkal, 49,9 rubelre gyengült a dollárral szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.