Drága lett a letelepedési kötvény

Jelentősen csökkentek a magyar állampapírok után fizetett hozamok.

Wiedemann Tamás
2015. 05. 08. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek hatására az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a szintén ötéves futamidőre és euróalapon kibocsátott magyar letelepedési államkötvények után több hozamot fizet az állam, mint amit a piaci ár indokolna. A letelepedési kötvény kamata ugyanis az ötéves eurókötvények hozamát követi, pontosabban a másodpiaci hozamnál 1,5 százalékkal olcsóbb befektetési formát jelent a külföldieknek.

A törvény ugyanakkor – a kamatkörnyezet változásától függetlenül – kétszázalékos minimumhozamot garantál a vásárlóknak, vagyis jelenleg 0,2 százalékkal többet fizet az állam az adófizetők pénzén a kötvénytulajdonosoknak, mint amit a piaci ár indokolna. A letelepedési kötvényprogram indulásakor még 5-6 százalékos hozamok mellett lehetett csak a magyar devizakötvényt értékesíteni, vagyis akkor még jó üzletnek tűnhetett a kezdeményezés, és persze az elmúlt két év adatai szerint még mindig pluszban van az állam, a befektetők már kevésbé.

A háromszázezer eurós letelepedési kötvények után járó hozamot ugyanis nem a külföldi befektetők, hanem többségében azok a közvetítő vállalkozások fölözik le, amelyek az offshore cégek körében népszerű szigeteken vannak bejegyezve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.