Egyre kilátástalanabb Görögország helyzete

Nagy valószínűséggel rövidesen újabb mentőprogramra lesz szüksége Görögországnak.

2015. 05. 17. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint a válságkezelő programokat szervező intézmények – az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – körében növekvő aggodalommal szemlélik a jelenlegi, második program lezárására irányuló tárgyalások alakulását.

Athén és az intézmények álláspontja között továbbra is nagy a távolság, és „egy kicsit olyan az egész, mintha a Titanicon utaznánk” – mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, aki szerint „a hangulat ugyan valamivel jobb, mint korábban, de ez mit sem ér, ha közben süllyed a hajó”.

Görögország akkor sem lábal ki egyhamar az államadósság-válságból, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, mert a törlesztési kötelezettségek miatt már nyáron kiürülhet az államkassza. Ezért a harmadik mentőcsomagról „már most tárgyalni kellene” – mondta a lap egyik forrása.

Egyes becslések szerint az athéni vezetés legfeljebb a májust vészelheti át az utolsó pénzügyi tartalékok mozgósításával. Mások szerint a radikális baloldali Sziriza vezette kormány június közepén vagy végén találja majd szembe magát azzal a dilemmával, hogy a nyugdíjakat fizesse-e ki, vagy inkább utalja át az IMF-nek az aktuális törlesztőrészletet.

A tárgyalások egyes résztvevői már nagyon várják, hogy előálljon ez a helyzet, mert azt remélik, hogy a görög kormány végre felismeri, hogy reformok nélkül nem számíthat támogatásra. A végletesen szorult helyzet „lesz remélhetőleg az a pillanat, amelyben megtörténik a fordulat” – mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, megjegyezve, hogy igen hamar eljöhet ez a pillanat, „akár már a jövő héten”.

Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy vasárnapi lapinterjúban felvetette, hogy akár egy újabb, harmadik mentőprogramot is lehetne szervezni Görögországnak, de csak akkor, ha Athén végrehajtja a segítség feltételeként megszabott reformokat.

Az alkancellár hangsúlyozta, hogy a Grexit – Görögország távozása az euróövezetből – nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is rendkívül veszélyes lenne. „Nem bízna senki Európában, ha az első nagy válságban szétesünk” – mondta Sigmar Gabriel a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A támogatási program befejezéséhez az eurócsoportnak – az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak – jóvá kell hagynia a görög kormány részletes reformjavaslatait, különben nem folyósítják a második csomag utolsó részletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.