Egyre szorosabb a kapcsolat az Európai Unió és Kína között

A távol-keleti ország 1975. május 6-án lépett diplomáciai kapcsolatra az unió elődjével.

2015. 05. 06. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai külügyi szóvivő arról is tájékoztatott, hogy az idén a kerek évforduló alkalmából több ehhez kapcsolódó rendezvényt szerveznek a kínai fővárosban és Brüsszelben egyaránt. Szerdán Hszi Csin-ping elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök kölcsönösen üdvözölték egymást az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Azt hangoztatták, hogy országuk, illetve az EU közösen néztek szembe a globális kihívásokkal, megfelelően kezelték az ellentmondásokat és a nézeteltéréseket, fokozták a békét és a stabilitást a világon és hozzájárultak a fejlődéshez és a haladáshoz. Kínai részről megerősítették, hogy támogatják az EU integrációját és a stratégai partnerség megszilárdítására törekszenek.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az EB alelnöke kétnapos pekingi látogatása során delegációjával kedden részt vett a kétoldalú stratégiai párbeszédről magas szinten folytatott megbeszéléseken, szerdán tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, majd hivatalosan útjára indította az „Európa ízei” kampányt, amely földrajzi eredetvédelemmel rendelkező termékeket mutat be a kínai közönségnek. Ezek között a pármai sonka, a feta sajt és a bordói bor, valamint a bajor sör mellett ott a magyar tokaji bor is. Az első napi kiállításon, az EU képviseletén 18 ország 60 terméke között egy tokaji aszú és két furmint kapott helyet.

A nyitás és reform meghirdetése előtt álló Kína a Mao Ce-tung halálát megelőző évben, 1975. május 6-án lépett diplomáciai kapcsolatra az unió elődjével, az akkor 9 tagú Európai Közösséggel. A kétoldalú kereskedelem abban az időben elenyésző volt, tavaly pedig a forgalom értéke – kínai adatok szerint – elérte a 615 milliárd dollárt. Míg Kínának az EU a legnagyobb kereskedelmi partnere, addig az EU-nak Kína a második legfontosabb piaca. Brüsszel és Peking 2003-ban döntött a stratégiai partnerségről, s azóta a kereskedelmi forgalmuk több mint megnégyszereződött.

Kína ugyanettől az évtől kezdve diverzifikálta devizatartalékát és egyre nagyobb teret engedett az eurónak, a dollár korábbi dominanciáját gyengítve. A hitelválság idején Peking rendre azt hangsúlyozta, hogy Európa mellett áll, és jelentősen fokozta tartalékait az európai valutában: a 2011. évi 26 százalékról 2015 elejére devizatartaléka közel egyharmadára növelte.

A kapcsolatok elemzői még kiemelik, hogy az Európai Központi Bank két éve a kínai jegybankkal devizacsere-megállapodást kötött, amellyel elősegítette a nem konvertibilis kínai nemzeti valuta használatát. Kína egyre aktívabb az európai piacon, 2014 végén az ötödik legnagyobb befektetőként volt jelen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a két fél között folyó szabad kereskedelmi tárgyalások hamarosan eredményt hozhatnak, s ezáltal a gazdasági kapcsolatok újabb lendületet vesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.