Évtizedes mélyponton a céges hitelek

Az 5 évnél hosszabb lejáratú nemzeti valutában nyújtott kölcsönök átlagos kamatszintje egy hónap alatt 4,19 százalékról 3,97 százalékra süllyedt.

2015. 05. 20. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lejárat alapján az 1-5 éves kölcsönök állománya zsugorodott legnagyobb volumenben – 182,8 milliárd forinttal –, főleg a devizahitel-portfólió szűkült, itt 153,7 milliárd forintos visszaesést regisztráltak. Az 1-5 éves hitelek állományának márciusi csökkenése a kiadvány szerint összefüggésben állt azzal, hogy ebben a szegmensben több mint három év után ismét jelentősen nőttek a kamatok: a forintkölcsönök átlagkamata 37 bázisponttal 4,51 százalékra, az euróhiteleké pedig 48 bázisponttal 2,54 százalékra emelkedett.

Az 5 évnél hosszabb lejáratú nemzeti valutában nyújtott kölcsönök átlagos kamatszintje egy hónap alatt 4,19 százalékról 3,97 százalékra süllyedt. A lakossági szegmensben a bankok elszámolása és a devizahitelek átváltása nyomán márciusban egy hónap alatt a szabad felhasználású hitelek és lakáscélú kölcsönök állománya 311,3, illetve 331,8 milliárd forinttal zsugorodott, amelynek egy része a következő hónapokban az MFB megítélése szerint pótlólagos fogyasztói keresletet jelenthet – írta az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.