Fejlődhet a magyar–indiai gazdasági együttműködés

A külgazdasági és külügyminiszter Mumbaiban a helyi politikai és gazdasági élet szereplőivel tárgyalt.

2015. 05. 20. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter látogatásával kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak külgazdasági érdeke, hogy jól felmérje és beazonosítsa az Indiával való együttműködés területeit, hiszen a dél-ázsiai ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint rövidesen a világ leggyorsabban növekvő gazdasága lesz.

Az IMF a 2015–2016-os pénzügyi évben 7,5 százalékos GDP-növekedésre számít Indiában – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A politikus megbeszélést folytatott az indiai gazdaság húzóerejének számító Mahárástra szövetségi állam főminiszterével, Devendra G. Fadnavisszal, akivel a kétoldalú gazdasági és befektetési kapcsolatok szorosabbra fűzésében állapodott meg.

Mint Szijjártó Péter elmondta, tárgyalópartnerével négy területet jelöltek ki az együttműködés fejlesztésére: a magas hozzáadott értékű informatikai és szoftverfejlesztési szektort, az autóipari beszállításokat, a gyógyszeripart, valamint az élelmiszeripart és a vízgazdálkodást. Utóbbival kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy India a demográfiai növekedés és így a lakosság élelemmel való ellátása miatt komoly öntözési kihívások előtt áll, ezért érdeklődik a magyar vízgazdálkodási technológiák iránt.

A külügyminiszter kitért arra, hogy jelenleg 1,5 milliárd dollárnyi indiai befektetés van Magyarországon, az indiai tulajdonosi hátterű cégek összesen 10 ezer munkahelyet tartanak fenn itt. Hangsúlyozta: a jövőben várhatóan tovább emelkednek ezek a számok, hiszen az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár megkezdte Magyarországon (Gyöngyöshalászon) az első Indián kívüli zöldmezős beruházását 510 millió dollár értékben, amivel 975 új munkahelyet hoz létre.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a magyar export idén már növekedésnek indult a tavalyi csökkenés után, és „jó esély van arra”, hogy értéke ebben az évben is meghaladja a 200 millió dollárt.

Szijjártó Péter Mumbaiban megbeszélést folytatott több indiai vállalatvezetővel, köztük a harmadik legnagyobb indiai vállalatcsoport, a TATA elnökével. Tárgyalópartnere, Cyrus Pallonji Mistry elmondta, hogy a cégcsoport rendkívül elégedett a magyarországi működésével.

A tárcavezető felidézte, hogy a TATA hazánkban hozta létre az infokommunikációs üzletágban az első globális szolgáltató központját, amely ma már több mint ezer embert foglalkoztat Budapesten. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a budapesti telephelyet a TATA-csoporton belül a legjobb szolgáltató központnak választották. Kitért arra is, hogy az indiai óriásvállalat az infokommunikációs üzletágban tavaly elért 28 százalékos növekedés nyomán bővíteni fogja európai tevékenységét, és ennek a bővülésnek egy része Magyarországon valósul meg.

A tárcavezető találkozott a háztartási gépek gyártásával, elektronikával és élelmiszeriparral foglalkozó Godrej-csoport elnökével, Adi Godrejjal is, aki „kifejezetten vonzónak” nevezte a magyar befektetési környezetet. Megállapodtak abban, hogy a vállalat európai vezetője hamarosan Magyarországra látogat, hogy a beruházási lehetőségekről tárgyaljon.

Szijjártó Péter az India és Magyarország közötti gazdasági együttműködés terén az utóbbi egy év legfontosabb eredményének az Apollo Tyres és a TATA tevékenységének bővítése mellett a CG Electrickel kötött stratégiai megállapodást nevezte, valamint azt, hogy az SMK autóipari beszállító vállalat Győr-Moson-Sopron megyében jelentős beruházásokat valósított meg.

A tárcavezető a több mint egy éve megnyitott mumbai főkonzulátus tevékenységéről szólva elmondta, hogy már ezres nagyságrendben adtak ki vízumot a diplomáciai képviseleten, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy a Magyarországra látogató indiai turisták száma tavaly 57 százalékkal nőtt, meghaladta a 6 ezret.
Szijjártó Péter a nap végén 20 indiai vállalatvezetővel munkavacsorán vett részt, majd Mumbaiból Lettország fővárosába, Rigába utazik tovább, ahol csütörtök este kezdetét veszi a keleti partnerségi csúcstalálkozó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.