Fellélegezhetnek a magyar bankok

A Standard & Poor’s felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról az osztályzati kilátásait.

2015. 05. 18. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben Londonban bejelentette azt is, hogy az eddigi 9-esről 8-asra javította a magyar bankszektorokra kidolgozott országkockázati skála (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA) egyik részindexét, a bankrendszer gazdasági kockázatának mutatóját.

A Standard & Poor’s átfogó magyar BICRA-indexe továbbra is 8-as.

A cég a három magyar bank osztályzati kilátásának javításához fűzött hétfői elemzésében hangsúlyozta, hogy a bankrendszer gazdasági kockázatainak átértékelése mellett a lépés összefüggésben van Magyarország szuverén adósosztályzatának március 20-án bejelentett felminősítésével is.

A cég aznap – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal „BB plusz”-ra javította az addigi „BB”-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

Az S&P magyar államadós-osztályzata immár azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alsó szélétől.

A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil.

A Fitch Ratings pénteken vizsgálja a magyar szuverén adósosztályzatokat, és egyes londoni pénzügyi elemzők szerint nem zárható ki, hogy a besorolások kilátását pozitívra javítja.

A Standard & Poor’s a három magyar bank osztályzati kilátásának hétfői javításához fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyarországi ingatlanpiaci árak és a bankok ezzel összefüggő eszközminőség-problémái elérték mélypontjukat. A devizaalapú ingatlanhitelek átváltása és az eszközkezelő tervezett létrehozása felszabadíthatja az eddig lekötött hitelkeresletet, és elősegítheti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

Az S&P elemzői közölték azt is, hogy várakozásuk szerint kedvezőbbé válik a magyar bankrendszer gazdasági működési környezete, és e folyamatot a magyar gazdaság várható stabilizálódása is alátámasztja a következő két évben.

A hitelminősítő hétfői londoni elemzésében nem szerepel számszerű növekedési előrejelzés, de az S&P a közép- és kelet-európai EU-térség pénzügyi szektorairól összeállított, Londonban minap ismertetett legújabb helyzetértékelésében közölte, hogy a 2015–2017 közötti időszakban reálértéken 2,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést vár Magyarországon.

Ez jelentősen javított előrejelzés, az S&P ugyanis eddig 2 százalékot épphogy meghaladó éves átlagnövekedést valószínűsített a magyar gazdaságban erre az időszakra.

Az MTI szerint az utóbbi időben más nagy londoni házak is javították a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseiket.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten Londonban ismertetett új prognózisában a közép-európai és a balti EU-gazdaságokban átlagosan 2,9 százalékos, Magyarországon 2,6 százalékos növekedést jósolt 2015-re.

Az EBRD mindkét előrejelzést javította: januárban ismertetett előző becslésében e térség egészére 2,6 százalékos, a magyar gazdaságban 2,4 százalékos idei növekedést valószínűsített.

A bank szerint e közép-európai EU-gazdaságoknak mindenekelőtt az élénkülő euróövezeti aktivitás, az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az olajárak korábbi zuhanásának még mindig érvényesülő hatása ad felhajtóerőt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított  előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzést javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A Standard & Poor’s hétfői elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar kormány piaci szempontból az eddigieknél barátságosabb hozzáállást tanúsít majd a hazai és a külföldi tulajdonú bankokkal szemben, tekintettel az EBRD-vel néhány hete aláírt memorandumra.

A hitelminősítő hangsúlyozza: e memorandumban a kormány ígéretet tett arra, hogy a bankszektorra kirótt illetékeket a 2016–2019-es időszakban összhangba hozza az EU-normákkal.

A Standard & Poor’s elemzőinek várakozása szerint ez enyhíti a bankok jövedelmezőségére nehezedő nyomást, és javítja a külföldi befektetők hangulatát.

Az S&P az OTP-vel kapcsolatban megjegyzi ugyanakkor, hogy a bankcsoport külföldi tevékenységének mintegy 15 százaléka Oroszországban és Ukrajnában zajlik, és e piacok gazdasági kockázatai nagyon magasak.

A Standard & Poor’s szerint az OTP Bank tevékenysége e két piacon továbbra is veszteséges marad, és a hitelminősítő elemzői úgy vélik, hogy az oroszországi és az ukrajnai működés kockázatai ellensúlyozzák a magyarországi gazdasági kockázatok enyhülésének jótékony hatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.