Ha csökken a bankadó, nőnie kell a hitelezésnek

Voltak bankok, akik már vállaltak bizonyos kötelezettségeket, mások viszont „visszafogottabbak".

2015. 05. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter arra reagált, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója egy szerdán megjelent lapinterjúban felvetette, ne legyen egységes a bankadó csökkentése, azoknak a pénzintézeteknek nagyobb mértékben kellene kedvezni, amelyek aktívan hitelezik a magyar vállalatokat.

Varga Mihály felidézte, hogy a magyar kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban kötött megállapodásban a hitelezési aktivitás növekedésének reményében vállalta a bankadó csökkentését. Mint megjegyezte voltak bankok, akik erre már vállaltak bizonyos kötelezettségeket, mások viszont „visszafogottabbak\".

A miniszter az M1-en azt is megismételte, hogy 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára (31 bázispont), 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára (21 bázispont) csökken. A 2016-os csökkentéssel 60 milliárd forintot, a 2017-essel további 20-22 milliárd forintot hagy a kormány a gazdaságban – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.