Javította a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch

Egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

MTI
2015. 05. 22. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentett döntése a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek „BB plusz”, illetve „BBB mínusz” besorolásaira érvényes. A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat.

Indoklásában kiemelte, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta rendre magas többletekkel zár; a tavalyi folyómérleg-többlet a hazai össztermék (GDP) 4,2 százaléka volt. Ez – az ipari termelés bővülése nyomán – erőteljes áru- és szolgáltatásexportot tükröz, valamint azt, hogy a külső adósság leépítéséből eredően csökkentek a külső kamatfizetési kötelezettségek – áll a Fitch londoni elemzésében.

A 2,6 százalékos tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány jobb volt a vártnál, különös tekintettel arra, hogy 2014 választási év volt – hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői. A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartási hiány a 2-2,5 százalék közötti sávban marad.

A hosszú futamú devizaadós-besorolás azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody\'s Investors Service és a Standard & Poor\'s hosszú távú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású „BBB” sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába. A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői az európai felzárkózó térségre összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fitch Ratings a pénteki felülvizsgálaton még nem nyúl a magyar adósosztályzathoz. A ház ugyanakkor esélyesnek tartotta, hogy az osztályzat kilátását a jelenlegi stabilról felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javítja a Fitch.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.