Jogerős: korlátozzák az Ubert

A francia legfelsőbb bíróság részben helybenhagyta az Ubert és hasonló fuvarmegosztó szolgáltatásokat nyújtó cégeket korlátozó jogszabályt.

2015. 05. 22. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés szerint egyebek mellett továbbra is tiltott számukra a geolokátor használata, azaz nem közölhetik a felhasználóval a szabad autók aktuális helyzetét. A legfelsőbb bíróság pénteki határozata szerint a fuvarmegosztási szolgáltatást nyújtó autóknak két utazás között garázsba kell vonulniuk, ha nincsen előre megrendelt fuvar, azaz nem \"körözhetnek\" utas után kutatva. A bíróság szerint ugyanakkor alkotmányellenes volt az a jogszabály, ami a taxisok részére tette csak lehetővé az utazás időtartama és távolsága szerint történő díjszámítást.

Az Uber „kiváló hírnek” értékelte a bíróság döntését, amely mintegy hatezer párizsi Uber-sofőrt és ügyfeleiket érinti. Az Uber szerint egyenlő módon kell kezelni a taxikat és a sofőrrel közlekedő autókat a törvényhozásnak és a hatóságoknak. A döntés visszafoghatja a kaliforniai székhelyű, becslések szerint 41 milliárd dollár értékű vállalat gyors térnyerését Európában. Az Uber olcsóbb, UberPop nevű szolgáltatását - mivel a sofőröknek nem kell kereskedelmi engedéllyel rendelkezniük - Németország betiltotta, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették. Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot.

Az Ubert már Magyarországon is vizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.