Jövő héten tárgyalnak a bankadó csökkentéséről

Az NGM bizakodó, a magáncsőddel kapcsolatban például kompromisszumos megoldás várható.

2015. 05. 07. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ebben se több, se kevesebb nem lesz, mint ami az EBRD-vel kötött megállapodásban van” – tette hozzá az államtitkár.

Orbán Gábor elmondta: a kormány továbbra is tartja magát ahhoz – erről a szerdai kormányülésen is állásfoglalás született –, hogy az EBRD-vel megkötött szerződésben szereplő módon terjesztik be a jövő évi bankadó csökkentésére szóló javaslatot.

Az államtitkár szerint a befektetési szolgáltatói szektor gondjait is úgy próbálja megoldani a kormány, hogy ne sérüljenek az EBRD-vel kötött megállapodásban foglaltak.

Orbán Gábor kiemelte: a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások alapján egyes kérdésekben most nagyon bizakodó, például a magáncsőddel kapcsolatban kompromisszumos megoldás várható.

Az év végén, a jövő év elején a magyar GDP alakulása olyan pályára állhat, amikortól már komoly szükség lesz a hitelezés bővülésére – mondta az államtitkár.

Orbán Gábor kiemelte: a kormány a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban is rögzítette, hogy Magyarországnak olyan hatékonyan, átláthatóan és körültekintően működő bankokra van szüksége, amelyek hitelezésükkel támogatják a növekedést.

A kormány prosperáló bankrendszert tart kívánatosnak – mondta Orbán Gábor.

Orbán Gábor kifejtette: a hazai bankrendszer túlzottan szétaprózódott, az itt működő 8-9 univerzális nagybank nem tudja azokat a hatékonysági előnyöket felmutatni, amelyek jobban garantálják a tisztességes működést, másrészt megfelelő jövedelmezőséget biztosítanak.

Orbán Gábor a hazai bankszektorban az állami tulajdonszerzéseket, a többségében hazai tulajdonú bankrendszer szükségességét egy hatékonyabban működő bankszféra érdekében tartotta szükségesnek. Ennek ellenére az állam nem akarja, hogy hosszú távon a bankok állami kézben maradjanak – emelte ki az államtitkár.

Emlékeztetett arra: a bankrendszernek a devizahiteles-elszámolás 600-700 milliárd forintos közvetlen veszteséget okoz, de a másik oldalon a banki mérlegek jelentősen megtisztulnak, ez segítheti a hitelezés ismételt, jelentősebb beindulását.

Orbán Gábor kijelentette: a forintosítás módjáért és időzítéséért az OECD főtitkára megdicsérte a kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.