Kezükbe veszik a magyarok az ország adósságállományát

A forintadósságban 17 százalékos, a központi költségvetésben pedig több mint 10 százalékos a lakossági részesedés.

2015. 05. 07. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a legkedveltebb a prémium magyar államkötvény (PMÁK) volt, amelyből 32 milliárd forint értékben bocsátottak ki, ezen belül is az ötéves futamidejű volt a legkedveltebb, 24 milliárd forint értékben fogyott. A bónusz magyar államkötvények (BMÁK) állománya 2,6 milliárd forinttal, a babakötvényeké 500 millió forinttal nőtt áprilisban, míg a féléves kincstárjegyek (FKJ) állománya 700 millió forinttal csökkent.

A kamatozó kincstárjegy (KKJ) mindössze 14,4 milliárd forintos növekedését azzal magyarázta az ÁKK, hogy mind az FKJ és a KKJ esetében áprilisban öt lejáratra négy értékesítési nap jutott. Az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy (KTJ) plusz együttes mennyisége 2,2 milliárd forinttal nőtt.

Idén április végére 242 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány, a növekményből a KKJ-re 115 milliárd forint, az FKJ-re 5 milliárd forint, a KTJ és KTJ pluszra együttesen 15 milliárd forint jutott. A PMÁK-állomány 80 milliárd forinttal, a BMÁK 24 milliárd, a babakötvény pedig 3 milliárd forinttal növekedett 2015-ben. A prémium euró magyar államkötvény állománya 2,73 milliárd euró volt a negyedik hónap végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.