Kicsit nőtt csak az államadósság

Az államadósság első negyedév végi szintje mindössze a GDP 77,2 százalékára nőtt az előző év végi 76,9 százalékról.

2015. 05. 18. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a továbbra is takarékos, fegyelmezett állami gazdálkodás és a jobban teljesítő magyar gazdaság együttesen képes arra, hogy az államadósság szintjét fokozatosan, de jól látható ütemben csökkentse. A központi kormányzat elmúlt negyedévi hiányát mérsékelte az önkormányzatok, illetve a társadalombiztosítás alapjainak többlete. Az elmúlt tizenkét hónap összes folyó költségvetési hiánya a GDP 1,9 százaléka – hívta fel a figyelmet.

Orbán Gábor felidézte, hogy a hazai gazdaság teljesítménye folyamatosan pozitív meglepetést okoz, a belföldi szektorok „magukra találtak”, és a belföldi fogyasztás is hajtja már a gazdaságot, nemcsak az export.

Mindez azért is jó hír, mert az adóbevételek is befolynak, aminek köszönhetően a kormány egyebek között jelentős adócsökkentést tudott kezdeményezni a költségvetési törvényjavaslatban – hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy rekordmagas szintet mutat a háztartások finanszírozási képessége, a megtakarításaik egy év alatt elérték a GDP 7,5 százalékát, amely kiugró érték. Ennek nagyrészt az az oka, hogy hitelfelvétel az utóbbi időben nem volt jellemző, a törlesztés zajlik, és emellett a banki elszámoltatás ebben az időszakban már jelentősen csökkentette a kint lévő tőketartozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.