Költségvetés: stabil lábakon az ország

Az ÁSZ szerint nagyon rendben van a büdzsé.

2015. 05. 26. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez azt jelenti, hogy amíg tavaly a bevételi oldalnak még 49 százalékát értékelte bizonytalanként az ÁSZ, az idén már csupán 16 százalékát – közölte Domokos László.

Felidézte, hogy a büdzsé több mint 15 ezer milliárd forintnyi bevétellel és 16,5 ezer milliárd forintnyi kiadással számol, vagyis az ország továbbra is tartja az Európai Unió pénzügypolitikája által meghatározott 3 százalékot nem meghaladó költségvetési hiányt.

Ugyanakkor a magyar költségvetés szerkezetének javulása nyomán egyre olcsóbbá válik az államadósság finanszírozása is – fűzte hozzá.

Példaként említette, hogy 2010-hez képest 300 milliárd forinttal, 2014-hez képest pedig 70 milliárd forinttal vált olcsóbbá 2015-ben a kedvező gazdasági és költségvetési folyamatoknak köszönhetően a magyar államadósság finanszírozása.

Ugyanakkor az ÁSZ továbbra is kockázatokat lát a kórházak, illetve az oktatási intézmények, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetésének tervezésében – mondta Domokos László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.