Magyarázzák a forintosítást

Az árfolyamveszteség miatt így is nagyobb a tartozás, mint a kölcsönfelvételkor.

Facsinay Kinga
2015. 05. 13. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizahiteles-mentő csomag összessége azt eredményezi, mintha 192 forintos árfolyamon váltották volna át a svájci frankon felvett devizahiteleket - e szavakkal igyekezett megnyugtatni a forintosítást követően csalódott adósokat az M1 műsorában Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője.

– Valóban igaz az, hogy a mentőcsomag révén annyi pénzt kapnak vissza az emberek, mintha a forintosítás során nem 256,6, hanem 192 forint körüli árfolyamon váltották volna át a svájcifrank-hiteleket – mondta lapunk érdeklődésére Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. A forintosítás mintegy 3300 milliárd forintnyi devizahitel-állományt érintett, és a bankoknak csaknem ezermilliárdot kellett visszafizetniük a családoknak a tisztességtelenül elvont összegek miatt. Ebből 180 milliárd forintot kaptak vissza készpénzben azok, akiknek már megszűnt a hitelszerződésük.

A forintosított jelzáloghitel-állományhoz kapcsolódóan pedig 660 milliárd forinttal csökkent a tőketartozás. – Ez utóbbi összeg az érintett állomány közel 20 százaléka. Ha figyelembe vesszük a tisztességes szintre csökkenő kamatokat, akkor a törlesztőrészletek összességében 25 százalékkal mérséklődtek. Ez valóban egyenértékű azzal, mintha minden ügyfélnek a hivatalos forintosítási árfolyamnál 25 százalékkal kedvezőbb kurzuson váltották volna át a hitelét – magyarázta a jegybank ügyvezetője.

Windisch László, az MNB alelnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a bankok eddig 744,4 milliárd forintot fizettek vissza a devizaalapú hitellel rendelkező ügyfeleknek.
Az ügyfelek csalódását az okozza, hogy az árfolyamveszteség hatásaira nem nagyon figyelmeztetett senki. Azaz arra, hogy a mentőcsomag után még mindig magasabb lehet a törlesztőrészlet, mint amennyi a hitel felvételekor volt. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a devizahitelesek 77 százalékának csökkent vagy maradt változatlan a törlesztőrészlete – 51 százaléknál csökkent, 26 százaléknál maradt változatlan.

Indul a hrivnyásítás. Eddig 11 ukrán bank vállalta, hogy a 60 négyzetméternél nem nagyobb lakások, illetve a legfeljebb 120 négyzetméteres családi házak esetében a devizahitel felét hrivnyára váltják át. A nagyobb méretű ingatlanoknál a kölcsön legalább 25 százalékát váltanák át. A felvett hitel összértéke nem haladhatja meg a 2,5 millió hrivnyát a 2014. január 1-jei árfolyam szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.