Már jövőre folyhat a gáz a Török Áramlatban

Bejelentett a Gazprom.

2015. 05. 07. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom orosz gázipari cég közleménye szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezetője csütörtökön Ankarában megállapodott a Török Áramlaton történő gázszállításról Taner Yildiz török energiaügyi és természeti erőforrások miniszterével. A vezeték üzembe helyezésének a kezdete 2016 decembere – a közlemény szerint.

A Reuters tudósítása szerint a bejelentés a Gazprom győzelmével ér fel, miután Törökország korábban aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy túlságosan megnőne a függősége az orosz energiaszállításoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és helyette egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. A megállapodáshoz később Görögország is csatlakozott. A Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába, 16 milliárd köbméter közvetlenül Törökországnak jut.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter április közepén azt mondta, hogy Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.