Megkezdődtek a hivatalos tárgyalások Rigában

Megfigyelők szerint nem várható szenzációs bejelentés az értekezleten.

2015. 05. 22. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával – tanácskoznak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében. Ez immár a negyedik ilyen csúcstalálkozó.

Az értekezlet végén várhatóan nyilatkozatot fogadnak el, amelynek egyik sarkalatos pontja a hat partnerország területi épségének védelme lesz. A Moszkvával szorosabb kapcsolatot fenntartó Fehéroroszország és Örményország előzőleg jelezte, ellenezni fogja, hogy a dokumentum bírálja Oroszországot az ukrajnai és grúziai katonai beavatkozás miatt, és nem hajlandóak aláírni olyan nyilatkozatot sem, amely utalna a Krím „törvénytelen annektálására”.

 

A 13 oldalas, 30 cikkelyből álló nyilatkozattervezet számos problémakörrel foglalkozik, kezdve a szükséges reformok végrehajtásától az energiabiztonságon át egészen a sajtószabadságig és a „befagyott” konfliktusok kezeléséig.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője előzőleg közölte, nem szabad várni a rigai csúcsértekezlettől szenzációs eredményeket. Dalia Grybauskaite litván elnök szerint a nyilatkozat csupán nyugtázni fogja a hat partnerország európai törekvéseit.

A csúcstalálkozó részvevői már csütörtök este, munkavacsora keretében megbeszéléseket folytattak. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök a késő esti órákban külön is tárgyalt Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnökkel a görög államadósság kezelését célzó megállapodásról. A tárgyalások majdnem két órán át zajlottak, de ezúttal sem hoztak áttörést, és Merkel úgy fogalmazott, hogy Athénra még kemény munkára vár, további erőfeszítéseket kell tennie a pénzügyi válság rendezése érdekében, amiben számíthat Párizs és Berlin támogatására és segítségére.

A rigai értekezleten az Európai Bizottság és Kijev képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy Ukrajna 1,8 milliárd eurós pénzügyi támogatást kap Brüsszeltől az idei és a jövő év folyamán. A pénzt három egyforma részletben utalják át attól függően, hogy Kijev hogyan hajtja végre a szándéknyilatkozatban felsorolt reformokat.

Közvetlenül az értekezlet megkezdése előtt a brit miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy David Cameron kormányfő már Rigában megkezdi a megbeszéléseket a London által igényelt uniós reformról és a brit–EU viszonyrendszer újratárgyalásáról.

Cameron minapi meglepően meggyőző választási diadala után érkezett a lett fővárosban. A The Times brit napilap ugyancsak pénteken azt írta, hogy a miniszterelnök villámkörutat tervez a jövő héten több uniós tagállamban, hogy támogatást szerezzen a London által igényelt uniós reformokhoz. Felkeresi Párizst és Berlint, és nem kizárt, hogy ellátogat Magyarországra is.

A brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét, és a tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit kormány ragaszkodni akar ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A rigai csúcstalálkozó idején több tucat tüntető gyűlt össze a lett nemzeti könyvtár épülete előtt, hogy szolidaritását fejezze ki Ukrajnával. Plakátjaikon követelték a partnerségében részt vevő országok állampolgáraival szembeni vízumrendszer eltörlését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.