MNB: Tovább csökkent a háztartások adóssága

A Magyar Nemzeti Bank szerint ugyanakkor a múlt hónapban nőttek a megtakarítások.

2015. 05. 29. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelek csökkenésében 56 milliárd a devizahitelekre jutott, a forinthitel-tartozások pedig 6 milliárd forinttal apadtak. A Magyar Nemzeti Bank megjegyzi, hogy a devizahitel-tartozások csökkenésében szerepet játszott az is, hogy néhány hitelintézet a forintosítással-elszámolással kapcsolatos bizonyos tranzakcióit – kizárólag technikai okok miatt – csak áprilisban rögzítette a rendszerben. Az elszámolás eredményeként az áprilisi 62 milliárdot megelőzően márciusban 681 milliárddal csökkent a háztartások hiteltartozása az MNB adatai szerint.

Az áprilisban elhelyezett friss betétekből 71 milliárd forintban és csak 8 milliárd került devizában a számlákra.
A vállalati szektor áprilisban is több hitelt törlesztett, mint amennyi új hitelt vett fel, ráadásul betéteit is növelte. A márciusi 186 milliárd forinthoz képest szerény összeget, 25,5 milliárd forint hitelt fizettek vissza a vállalatok – 16,1 milliárdot devizában, 9,4 milliárdot forintban –, miközben 24,5 milliárd forintnyi betétet nagyjából fele-fele arányban tettek be forintban és devizában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.