Nőtt a kisboltok forgalma

Jelentősen nőtt az üzletek bevétele csütörtökön és pénteken a vasárnapi boltzár miatt, a vasárnap is nyitva tartó kis családi üzletek pedig sokat nyertek az intézkedésen.

2015. 05. 27. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen átrendezte a vásárlói szokásokat, de összességében nem vetette vissza a kiskereskedelmi forgalmat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása – írja a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közölt, a hivatalhoz bekötött pénztárgépek adatai alapján.

A vasárnapi forgalom jelentősen csökkent, átlagosan a felére-harmadára esett a korábbi időszakhoz viszonyítva. Míg az év elején még 11-14 milliárd forintot hagytak a vásárlók az üzletek pénztárainál a hét utolsó napján, addig március végétől 5-6 milliárdra zuhantak a vasárnapi költések.

Csütörtökön és pénteken azonban jelentősen nőtt a forgalom: miközben korábban ezen a két napon átlagosan 20-25 milliárd forintot költöttek el a vevők, addig a március közepén életbe lépett vasárnapi zárva tartás nyomán a forgalom 30 milliárd körüli szintre emelkedett.

Mindezek eredményeként a kiskereskedelmi költés összességében nem változott. Míg az év első két hónapjában átlag heti 145-150 milliárd forintot mért a NAV, márciusban és áprilisban 150 milliárd forint körül alakult az átlagos heti forgalom – írja a Népszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.