Nőtt az ipar és az építőipar termelése

Az első negyedévben nyolc százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest.

2015. 05. 12. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint az ipari termelés adatai megegyeznek a május 7-én kiadott első becslésben közöltekkel. Az ipar márciusi növekedése jelentős gyorsulást mutat a februári 6,0 százalékos ütemet követően. Az ipar belföldi eladásai márciusban 11,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest, az export 13,9 százalékkal nőtt. A járműgyártás termelése 18,9 százalékkal, exportvolumene 19,3 százalékkal szárnyalta túl a tavaly márciusit, és 15,6, illetve 14,9 százalékkal nőtt a múlt év első negyedével összehasonlítva.

A TakarékBank elemzője, Suppan Gergely szerint az év második felében a tavalyi alacsony bázis miatt élénkülhet az ipari termelés dinamikája. Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint a következő néhány hónapban lassulhat a növekedés két számjegyű üteme, mivel márciusról áprilisra 55,4 pontról 51 pontra csökkent a beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az NGM közleménye szerint várhatóan tovább növeli az ipari kibocsátást, hogy a Suzuki március elején kezdte el gyártani új, magasabb kategóriájú modelljét, illetve az Audi három műszakra való átállása, továbbá a beszerzési költségeknek az alacsony olajáraknak köszönhető csökkenése.

Az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.