Növekedés: éltanuló lett Magyarország

A tényadatok és prognózisok alapján hazánk kifejezetten jól teljesít a gazdasági növekedésben.

2015. 05. 19. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tényadatok és prognózisok alapján Magyarország kifejezetten jól teljesít mind a gazdasági növekedésben, mind pedig más tényezőkben – ezt mutatja a régiónk gazdasági kilátásairól szóló legfrissebb, Regional Economic Outlook elnevezésű összeállítás, amit az EBRD Tbilisziben lezajlott közgyűlésén publikáltak. A szakértő elmondta, hogy a válságterületekhez (például Oroszország és a hozzá ezer szállal kapcsolódó, gazdaságilag tőle nagyban függő államok, valamint Görögország) képest a közép-európai régió, azon belül is Magyarország és Szlovákia, valamint a balti térség a béke szigete. Ezeket az országokat egészséges növekedés, költségvetési egyensúly és növekvő foglalkoztatottság jellemzi.

Az adatok azt mutatják, hogy egyértelműen a legjobbak között vagyunk, sőt egyes területeken mi vagyunk a legjobbak – emelte ki Nikoletti. Szerinte abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem válságról, nem stagnálásról, nem is nulla közeli növekedésről beszélünk, hanem arról, hogy vajon 2,7 százalékos vagy 3,1 százalékos lesz-e a fejlődés. Nikoletti szerint jó esélyünk van a három százalék feletti pluszra, amit nem sok ország mondhat el magáról.

Az igazgató szerint az összes résztvevő abban érdekelt, hogy javuljon a hitelezési aktivitás, aminek egyik feltétele a bankadó csökkentése. A bankok talpra állása a magyar gazdaság növekedésével párhuzamosan megy végbe. A bécsi pénzintézetek akkor is nyereségesek és növekednek, ha az osztrák piac önmagában veszteséges. Nálunk nem ez a helyzet: bankjaink a hazai piacból élnek. A különadó csökkentése nyilván adhat egy lökést a hitelezési aktivitásnak, mert javítja az üzleti modellt, de a magyar szereplők növekedése akkor egészséges, ha a gazdasági növekedésre épül, és nem kényszerre – tette hozzá.

Nikoletti Antal a lapnak beszélt arról is, hogy fontos a megállapodás, mert a stabil bankrendszer mindenkinek alapvető érdeke, de még ennél is fontosabb, hogy a többi gazdasági szereplő, a többi szektor is kapjon ennyi figyelmet. Az EBRD jó partner ebben, mert többféle régióban működik, és széles rálátása van többféle nemzetgazdasági modellre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.