Olcsóbban ússzák meg az adócsalók

Már egy év után olcsóbban juthat az adóamnesztia keretén belül Magyarországra utalt jövedelméhez az a magánszemély, aki SMSZ-t nyit.

Wiedemann Tamás
2015. 05. 23. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán 10 százalékot kell adóznia a hazahozott összeg után, ami nagy könnyebbséget jelent a bűnbánó adócsalóknak. A jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatban szerepel ez a változtatás, és minden 2015. július 1. után nyitott számlára érvényes lesz.

Az adóamnesztiát biztosító szolgáltatás lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteher fizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fektetik azt a pénzt. A programban önkéntes alapon vehetnek részt a hazai bankok, amelyeknek van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik.

A megtakarítási számla jelenleg a következőképpen adózik: ha valaki az első három évben kiveszi a pénzét a számláról, az összeg kétszerese adózik 16 százalékkal, a negyedik év előtt a kivett pénz 16, míg az ötödik esztendő előtt ennek fele adózik 16 százalékkal. Az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik, miközben a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik. Az új törvényjavaslat értelmében ha a számlatulajdonos egy éven belül „feltöri” a kontót, akkor 20, ha egy éven túl szeretne a pénzéhez jutni, 10 százalék adót kell befizetnie az adóhivatalnak.

Ezzel lényegében a kormány lehetővé teszi, hogy a bűnbánó adócsalók hamarabb és olcsóbban legalizálják a jövedelmeiket. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a többnyire adóparadicsomokból hazautalt jövedelmeket minél előbb „bekapcsolják a gazdaság vérkeringésébe”. A törvényjavaslat ugyanakkor azt nem szabályozza, hogy a tulajdonos mire költheti a frissen legalizált pénzét, így nincs garancia arra, hogy ezek az összegek valóban a magyar gazdaságban landolnak. Ismeretes, 2012 végéig volt egy hasonló adóamnesztia, amely szerint 10 százalékot kellett adózni a névtelenséget biztosító konstrukció során, így közel 100 milliárd forint érkezett haza. Az SMSZ 2013 decembere óta érhető el, de eddig csak 45 milliárd forint érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.