Szigorúbban ellenőrzik majd a földművelést

Szankcionálni fogják, ha a haszonbérlők parlagon hagyják a földterületeiket.

2015. 05. 19. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az FM vizsgálatot rendel el azon – szórványosnak tekinthető – esetekben, ahol a tárca értesülései szerint a gazdák nem tettek eleget művelési és gyommentesítési kötelezettségüknek. Az agrártárca egyben felszólítja a földműveseket az állami földhaszonbérletek szakszerű kezelésére és szerződésben vállalt kötelezettségeik teljesítésére.

A közleményben az FM visszautasítja az LMP azon állítását, miszerint a nemzeti tulajdonú területeken dolgozók célja nem a földművelés, hanem a területalapú támogatások felvétele lenne. Hangsúlyozzák: a második és harmadik Orbán-kormány a családi gazdaságoknak kedvezett az állami földhaszonbérleti pályázatok alkalmával, és ennek jegyében – a szocialista korszakra jellemző 600 helyett – immár 7500-an jutottak mezőgazdasági munkalehetőséghez.

A szaktárca álláspontja szerint a haszonbérlők zöme eleget tesz a haszonbérleti kontraktusban foglalt előírásoknak. A tárca szankcionálni fogja azokat a haszonbérlőket, akik parlagon hagyják a földet – teszik hozzá.

A közlemény szerint néhány integrációban termelt, kései vetésű növényi kultúra kivételével lényegében befejeződtek a tavaszi vetések Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.