Szijjártó: A kormány külgazdaság-orientált külpolitikát folytat

A külgazdasági tényezők hatékonyan tudják alátámasztani a nemzetgazdaság teljesítményét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, a délelőtt közzétett külkereskedelmi adatokra reagálva.

2015. 05. 11. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a magyar gazdaság exportja idén márciusban 12,9 százalékkal, 8,3 milliárd euróra nőtt, 2013 áprilisa óta először ismét két számjegyű éves növekedést ért el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország nyitott gazdaságként nem engedheti meg magának, hogy nem használja a külpolitika eszköztárát külgazdasági és azon keresztül nemzetgazdasági célok elérésére. Ezért döntött úgy a kormány, hogy külgazdaság-orientált külpolitikát folytat – mondta.

A miniszter örvendetesnek nevezte, hogy márciusig egy év alatt csaknem 13 százalékkal nőtt a magyar export, illetve hogy a külkereskedelmi mérleg aktívuma elérte a 929 millió eurót. Rámutatott: továbbra is az autóipar húzza a nemzetgazdaságot, ezért nem véletlen, hogy autóipari vállalatokkal van a legtöbb, huszonegy stratégiai megállapodása a kormánynak.

Szijjártó Péter szerint ahhoz, hogy a rendkívül pozitív külgazdasági tendencia fennmaradjon, tartani kell a versenyt a kutatás-fejlesztési területén, ahol „öldöklő” nemzetközi küzdelem folyik a nagyberuházásokért. Ezért határozott úgy a kabinet, hogy a 2014–20-as uniós támogatási periódusban megduplázza a kutatás-fejlesztésre költhető forrásokat – jelezte.

A tárcavezető kérdésre válaszolva szólt arról, hogy az ukrajnai háború továbbra is rendkívül negatívan befolyásolja a magyar kivitelt, az év első két hónapjában Oroszország irányába 36 százalékkal esett vissza az export. A háború hatására a Magyarország számára tradicionális piacnak tekintett Független Államok Közössége irányába is volt exportkiesés – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.