Tíz év is járhat költségvetési csalás miatt

Uniós és állami támogatással élt vissza egy Veszprém megyei gazdasági társaság.

2015. 05. 08. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV közölte: a Balaton északi partján működő gazdasági társaság erdészeti géppark fejlesztésére pályázott állami és uniós támogatásra, utófinanszírozás keretében. Így a vállalkozás saját forrásból valósította meg a beruházást, majd a benyújtott dokumentumok alapján 178 millió forintos támogatáshoz jutott. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) későbbi ellenőrzése során azonban kiderült, hogy az erdészeti gépek beszerzését a kft. vezetője valótlan és irreálisan magas összegű számlákkal igazolta.

A gyanú szerint miután normál piaci áron beszerezte a gépeket, papíron eladta szintén a saját érdekkörébe tartozó ciprusi és magyar cégeknek. Ők aztán már száz százalékkal növelt áron adták tovább azokat a támogatott vállalkozásnak, amely így a pályázatban kiírt legmagasabb összeget tudta igénybe venni. Volt olyan gép, amelynek azonosító címkéjét is meghamisították, mert használt eszközök nem szerepeltek a pályázati kiírásban – közölte a NAV.

Az ügyben a közép-dunántúli pénzügyi nyomozók egyszerre 24 helyen – a társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél – tartottak házkutatást. Három férfit előállítottak, és gyanúsítottként kihallgattak, illetve több tanúkihallgatásra is sor került. A nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében 140 millió forint értékben lefoglaltak erdészeti gépeket, járműveket, fegyvert és követelést, valamint zárolták a vállalkozás bankszámláját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.