Több vendégéjszaka, több bevétel márciusban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,4, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz képest.

2015. 05. 11. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi vendégek 797 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken márciusban, számuk 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kilenc turisztikai régióból négyben több, ötben kevesebb éjszakát töltöttek el.

A márciusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Közülük az Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztria esetében 32, 19, illetve 18 százalékkal emelkedett, míg Oroszország és Németország esetében 40, illetve 2,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek 681 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,0 százalékkal nőtt. A vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt, a legnagyobb mértékben, 14-14 százalékkal az észak-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióban.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forint volt, 8,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,4 százalékkal növekedve 12 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele 7,1 százalékkal emelkedve 5,3 milliárd forintot, az egyéb bevételek 6,8 százalékkal növekedve 5,3 milliárd forintot tettek ki.

A forint/euró havi átlagárfolyama 303 forint volt, ami 8 forint erősödést jelentett az egy évvel korábban mérthez képest – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,8 százalékponttal emelkedett, 45,7 százalékos volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 801 forintot, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6761 forintot, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 12 769 forintot ért el.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1655 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,9 százalékkal kevesebbet, 900 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel márciusban.

Az év első három hónapjában a szálláshelyek 8,8 százalékkal többet, összesen 3 millió 876 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek 2 millió 1 ezer, a belföldi vendégek 1 millió 875 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 8,2, a belföldieknél 9,4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 12 százalékkal több, 62 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január–márciusban a tavalyi első negyedévvel összevetve.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,3 százalékponttal emelkedett, 42,1 százalékos volt. A SZÉP-kártya-tulajdonosok összesen 1,8 százalékkal kevesebbet, 2 milliárd 402 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel az idei első negyedévben.

A Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2361 volt március 31-én; a kiadható szobák száma az egy évvel korábbinál 3,2 százalékkal magasabb volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.