Történelmi mélyponton a brit infláció

Nagy-Britanniában márciusban és februárban zéró, januárban pedig 0,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

2015. 05. 19. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árindex áprilisban 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly áprilisinál. Nagy-Britanniában – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban – soha nem mértek negatív inflációt azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.

Történelmi távlatú összehasonlításban – a jelenlegi számítási módszer alapján visszatekintve – legutóbb 1960-ban volt negatív az éves brit infláció. Nagy-Britanniában márciusban és februárban zéró, januárban pedig 0,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció, és már ezek az adatok is mélységi rekordot jelentettek. A Bank of England – a brit jegybank – számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.