Varga: Ingatlanok értékesítését tervezi a kormány

Felesleges, az állam működéséhez nem feltétlenül szükséges ingatlanok eladásából 70-75 milliárd forint bevételt terveznek idén.

2015. 05. 05. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feleslegessé vált, az állam működéséhez nem feltétlenül szükséges ingatlanok értékesítéséből 70-75 milliárd forint bevételt tervez idén a kormány – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1-en. Emellett olyan postai, MÁV- és honvédségi ingatlanokat értékesíthetnek a minisztériumok, amelyek eladását az elmúlt években elhalasztotta az állam.

A tárcavezető elmondta, hogy az idei első negyedévben kiadott lakásépítési engedélyek számának növekedése bővülő lakásépítést vetít előre. A Központi Statisztikai Hivatal lakásépítési adataira reagálva hangsúlyozta, hogy ez a kedvező tendencia annak köszönhető, hogy javul a lakosság anyagi helyzete. A másik ok az, hogy olyan családok, amelyek korábban elhalasztották a lakásvásárlást, most viszont belevágnak

Az idén 2,8 százalékos, jövőre 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely kedden tette közzé Brüsszelben az esedékes tavaszi gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve. Varga Mihály ezzel kapcsolatban elmondta: a korábbi előrejelzésekhez képest mind a magyar kormány (amely a korábbi 2,5 százalékról 3,1 százalékra emelte 2015-re várt növekedési prognózisát), mind pedig az Európai Unió optimistább lett.

A miniszter kifejtette, hogy a 2014-es növekedés jó alapot ad arra, hogy optimistábban tervezzék az idei és a 2016-os növekedési számokat. Ebben szerepe van annak, hogy a belső fogyasztás a vártnál jobban bővül, a lakossági megtakarítások is nőttek, ami megalapozhatja a hitelezési aktivitás élénkülését. Varga Mihály szerint az emelkedő jövedelmek és a belső fogyasztás növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy optimistábban lehet tervezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.