Versenyre keltek egymással a bankok

Egymásra licitálnak a devizahiteles visszatérítésekért és a brókerházaktól menekített lakossági pénzekért.

2015. 05. 19. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felpezsdítette a bankok betétkínálatát a devizahiteles-elszámolásnak, s a brókerbotránynak köszönhetően a pénzpiacon megjelent több száz milliárd forintnyi összeg – nyilatkozta lapunknak a BankRáció.hu szakértője.

Gergely Péter elmondta, tapasztalataik szerint a kisebb, néhány százezer forintos visszatérítéseket rövid ideig tartják bankszámlán az emberek, inkább gyorsan elköltik a napi kiadásokra, s elhalasztott kisebb összegű beruházásokra. A bankok elszámoltatásának köszönhetően nagyobb, milliós összeget várhatóan legfeljebb néhány tízezren kapnak vissza. Ők azok, akik befektetésben gondolkodnak, s számukra lehetnek kedvezők – az állampapírok mellett – azok a viszonylagosan magas kamatot fizető betétek, amelyekkel mostanában rukkolnak ki a pénzintézetek.

De milliós összeget szeretnének befektetni azok a tízezrek is, akik a sorozatos brókerbotrányok miatt nem merik brókercégeknél, illetőleg egyéb pénzügyi szolgáltatóknál tartani megtakarításaikat, mert nem látják át a működésüket. Akik a bankbetét mellett döntenek, a szakértő szerint azért kötik le szabad pénzüket, mert hosszabb távon akarnak megtakarítani, és a lekötés biztosítja, hogy ne nyúljanak a befektetéshez. A BankRáció.hu gyűjtése szerint egyes bankok kifejezetten az elszámoláskor visszakapott pénzekre alakítottak ki betéti csomagokat.

Ezek kamatai 0,9 és 3,9 százalék között szóródnak. Mindegyik közös jellemzője, hogy meghatároznak minimumösszeget, felső határként pedig a banki elszámolólevélben közölt összeget nevezik meg. A Világgazdaság is arról ír, hogy szaporodnak a jelen körülmények között is versenyképes banki betéti akciók. A magas kamatot általában feltételekhez kötik a pénzintézetek. Az egyik ajánlat például évi négyszázalékos hozamot ígér, de a csak bankhoz frissen érkező pénz lekötésekor, és csak abban az esetben, ha legalább havi egy csoportos beszedési megbízást vállal az ügyfél. További feltétel, hogy legkevesebb húszezer forint értékben vásároljon a bank által kibocsátott bankkártyával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.