A szaúdiak elég nagy pénzeket fektetnek Oroszországba

Tízmilliárd dolláros beruházásfinanszírozásról írtak alá szándéknyilatkozatot.

MTI
2015. 06. 21. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás értelmében a szaúd-arábiai Public Investment Fund (PIF) 10 milliárd dollárt fektet az orosz állami (RDIF) alapba. A két ország illetékesei egyúttal nukleáristechnológia-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötöttek.

Az SPA a tervezett befektetések ágazati és időbeni megoszlásáról nem közölt részleteket. A PIF a szaúdi gazdaság fejlesztését szolgáló beruházásfinanszírozási alap. Az RDIF pedig főként oroszországi részvénybefektetésekre összpontosít, és az elmúlt években már számos, a mostanihoz hasonló közös finanszírozási megállapodást kötött kínai, dél-koreai és kuvaiti alapokkal.

A Saudi Arabian General Investment Authority befektetési igazgatója, Szaúd El-Fejszál herceg a Reuters hírügynökségnek még márciusban adott interjújában elmondta, hogy Szaúd-Arábia a befektetési döntéseiben egyre inkább a technológiai eredményekkel is járó projektekre összpontosít a pusztán pénzügyi nyereséget hozó befektetések helyett.

A PIF például az elmúlt héten vásárolt 1,1 milliárd dollárért 38 százalékos részesedést a dél-koreai POSCO Engineering & Construction Co. vállalatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.