Állami kézbe került a Budapest Bank

A Miniszterelnökség szerint a vételár összege nem növeli az államadósságot.

MTI
2015. 06. 29. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség hétfői közleményében jelezte, hogy a felek közötti elszámolás a vételáron nem változtatott. A vételár forrását, állami kezességvállalás mellett, a Magyar Fejlesztési Bank biztosította hitelfinanszírozás útján leányvállalata számára. Az MFB Zrt. a Budapest Bank megvásárlásához forintalapú piaci forrást vont be.

A vételárat 279,64 forintos dollárárfolyamon fizették ki, ami a jelenlegi piaci árfolyamnál kedvezőbb, és az előzetes üzleti terveknek megfelel – hangsúlyozták. A Miniszterelnökség megjegyzi azt is, hogy a vételár összege az államadósságot nem növeli.

A hivatal közlése szerint a „Budapest Bank jól szervezett, üzletileg hatékonyan működő, eredményes pénzügyi vállalkozás, amelynek megvásárlásával az állam értékes vagyonelemhez jut”. A bank idén az első negyedévben 5,1 milliárd forint konszolidált, adózás utáni eredményt ért el. 2015 első hat hónapjában az előzetes várakozások szerint a pénzintézet konszolidált, adózott nyeresége meg fogja haladni a 10 milliárd forintot.

A Miniszterelnökség megfogalmazása szerint „a Budapest Bank működését, üzletpolitikáját, operatív vezetését illetően az új tulajdonos nem gondolkodik mélyreható változtatásokban”. Az átállásból az ügyfelek semmit nem érzékelnek majd – jegyezték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.